https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

Kan iemand een goede conferentie voor webredacties organiseren?

Een goed initiatief: de dag van de webredactie. De programmering voelt alleen een beetje ouderwets. Merel Roze en Erwin Blom zijn grote namen uit de Nederlandse internetwereld die hun sporen al jaren geleden verdiend hebben. Nu zie je ze vooral terug bij schnabbels. En wat Kluun precies te maken heeft met het internet weet ik niet. De meeste webredacteurs zitten de hele dag tussen de schrijvers. Desalniettemin kunnen webredacteurs veel hebben aan hun eigen conferentie.

Op het programma van het Congres Webredactie staat onder meer: sociale media, SEO, hoe maak je een mooie blogpost en meer van dat soort onderwerpen. Dat is breed en oppervlakkig. Introducties op die onderwerpen hebben we allemaal al een paar jaar geleden gekregen, in de tijd dat Merel Roze een van de belangrijkste bloggers van Nederland was en Erwin Blom 3 voor 12 opzette. We hebben er allemaal een paar jaar over kunnen nadenken. Nu zijn er nieuwe onderwerpen aan de orde.

Waar had ik dan graag over gepraat? Een aantal onderwerpen:

– Werken in een traditionele mediaorganisatie
– De laatste vormgevingstrends in online journalistiek
– Het beste CMS voor je organisatie: wordpress, django, movable type, etc
– Tablets: waar gaan we ons op richten (en hoe Apple ons wurgt)
– Wat voor capaciteiten heb je nodig op een webredactie?
– Hoe wisdom of the crowds plaats heeft gemaakt voor curatie
– Techniek: programmeertalen voor de webredacteur
– Het achterhaalde verschil tussen webredactie en ‘gewone redactie’
– Web-only en Web-first (het verschil tussen The Guardian en de NY times)

Laat de sprekers ook geen standaardverhaaltje afdraaien, maar laat ze specifiek ergens over vertellen. Dan heb je ook nog iets aan sprekers met een lange, grijze baard. Mensen die ik graag zou zien: Pritt over de organisatie van Geenstijl (vooral over die op hol geslagen bende reaguurders van ze), Ernst-Jan Pfauth over het werken in een traditionele mediaorganisatie, Francisco van Jole over het inrichten van een webredactie (en voor het genante moment in de pauze als hij Pritt tegen komt), Harald Dunnink over vormgeving van een moderne journalistieke site, Peter Vandermeersch of Marcel Gelauff over de positie van de webredactie binnen de organisatie. En misschien een internationale grootheid: Bijvoorbeeld Jay Rosen, Frédéric Filloux, Nick Denton of Marco Arment, hoewel die moeilijker haalbaar zijn. Zomaar wat ideeën.

Een conferentie voor webredacteurs betekent in ieder geval dat het werk serieus wordt genomen. Meestal bungelt het werk in de hiërarchie van traditionele mediaorganisaties ergens onderaan het organogram. Maar om daar wat aan te doen moet de webredacteur ook zichzelf serieus nemen. Niet blijven steken bij SEO, stukkies online zetten en weten hoe je een mooie tweet formuleert. En niet steeds dezelfde mensen aan het woord laten. De conferenties over nieuwe media schieten uit de grond, maar ze mogen best wat meer van zichzelf vragen voordat het écht zin heeft om er naartoe te gaan.

Zie ook: Ernst-Jan over Read Write Web

---

Tags:
, ,

Gepubliceerd op: 13 september 2011


© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/