https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

Achter de schermen: acht boeken voor op vakantie

Vier jonge talenten en vier gearriveerde talenten raden elkaar een boek aan voor de vakantie. Dat was het idee van Sander Pleij ongeveer twee weken geleden. Ik reageerde met mijn gebruikelijke combinatie van enthousiasme en paniek en moest ineens acht mensen bij elkaar zien te krijgen. De fotograaf was bovendien ook beperkt in zijn tijd, wat ervoor zorgde dat ik precies twee dagen had om vier koppels te interviewen.

Bas Heijne en Catherine de Vries

En toch is het gelukt. Fotograaf Daniel Cohen en ik zijn er met zijn oldtimer-auto op uitgetrokken en troffen eerst Bas Heijne en Catherine de Vries de Vries op het terras van Brandstof in Amsterdam. Het werd een zeer snel en inhoudelijk gesprek van anderhalf uur, wat geen sinecure bleek om in 500 woorden samen te vatten. Bovendien scheen de zon volop en deed ik zelf voortdurend mee aan het gesprek. Het geheel werd nogal warrig. Misschien hoort een interviewer dat niet te doen, maar daardoor verloor het gesprek ook nooit z’n informele karakter. En laten we eerlijk zijn, zowel Bas Heijne en Catherine de Vries kende ik al. Vooral van omstandigheden waarin bier en wijn de boventoon voerden. Misschien geen ideale omstandigheden voor een kritisch interview, maar wel voor het prettig bespreken van boeken op een zomerdag.

Franca Treur en Marita Mathijsen

De volgende ochtend troffen we Marita Mathijsen en Franca Treur. Eerst spraken we af bij een café waar allemaal steigers omheen stonden en alles binnen spiegelde, waardoor Daniel geen goede foto kon maken. We besloten daarom naar café de Raedt om de hoek te gaan. Marita Mathijsen had twee stokoude boeken bij zich van Truitje Bosboom Toussaint (van de straat in Amsterdam die altijd vol met yuppen zit) en Franca Treur begreep direct de opzet van de reeks: ‘Ik heb een boek meegenomen dat gewoon mooi is.’

Drs P en Renske de Greef

Daarna gingen Daniel en ik in galop naar het Pulitzer Hotel, waar Drs P geduldig wachtte op een bankje bij de ingang. Hij had Renske de Greef al een keer ontmoet, op dezelfde locatie en dat was zó goed bevallen, wist ik uit haar column, dat wij besloten ze nogmaals bij elkaar de brengen. Van tevoren bedachten we dat we maar een uur de tijd hadden, omdat we nog naar JL Heldring in Den Haag moesten, maar het gesprek was zo aangenaam dat we het niet wilden onderbreken. Eigenlijk was het een scene uit een film: de zon die de tuin van het Pulitzer-hotel, de vlinders en de planten, de verlegen bediening. En Drs P, die ons eerst een sigaar aanbood en vervolgens wijn bestelde. Iedereen was een beetje verliefd op elkaar. En dat terwijl de wereld in brand staat. (in brand!)

JL Heldring en Ernst-Jan Pfauth

Veel te laat kwamen we daardoor bij JL Heldring aan, die daar gelukkig geen probleem van maakte. Ernst-Jan Pfauth was er al. We dronken in de hal van het zorgcentrum een kopje veel te sterke thee en luisterden met open mond naar Heldring. Zijn betoog was gestructureerd en had geen enkele onderbreking nodig. Hij kwam met een ontoegankelijk en oud maar ongetwijfeld goed boek, terwijl Ernst-Jan ongeveer het tegenovergestelde aanraadde. Daardoor spraken ze volledig langs elkaar heen, maar de sfeer was goed. We sloten af toen een mevrouw met een rollator langs kwam lopen om te vragen of de borrel al begonnen was. ‘Die is vrijdag’ zei Heldring vrolijk. Het was pas dinsdag.

Ik kwam om negen uur ‘s avonds thuis, met ongeveer acht uur aan interview-audiofragmenten en de deadline de dag daarna. Het bleek een mooie manier om dicht bij jezelf te blijven. Voor politiek correctheid was ik inmiddels te moe. Da laatste woorden schreef ik om vijf uur ‘s ochtends, met rood aangelopen ogen, een tevreden glimlach en verward kapsel. Het resultaat vindt u hier:

Renske de Greef en Drs P: wat moet er mee in de koffer?
Ernst-Jan Pfauth en JL Heldring: wat moet er mee in de koffer?
Franca Treur en Marita Mathijsen: wat moet er mee in de koffer?
Catherine de Vries en Bas Heijne: wat moet er mee in de koffer?

De foto’s bij dit artikel zijn door mij genomen, met mijn HTC Desire supertelefoon. Klikt u door naar de boekensite van Vrij Nederland voor de originele foto’s van Daniel Cohen.

---

Tags:
, , , , , , , ,

Gepubliceerd op: 11 July 2011


© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/