https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

Aantekeningen bij East-London

Het gaat slecht met Engeland. Althans, dat zegt Tony Judt, in Ill Fares The Land. In de jaren negentig is overal ter wereld het gat tussen arm en rijk enorm gestegen, met als negatieve uitschieters de Verenigde Staten en Engeland. Het verschil tussen beide landen is dat in de VS de mobiliteit nog relatief groot is. In Engeland  word je bijna nooit een kwartje, als je voor een dubbeltje geboren bent. Dat is in de ongekende welvaart van de jaren negentig alleen maar erger geworden.

En met dat vers in het geheugen ging ik afgelopen weekend naar London. Het weekend bracht ik door ongeveer voor de helft onder een paraplu en voor de andere helft in een waterig zonnetje, wandelend door de wijken van East-London: Dalston, Shoreditch, Hackney en Bethnal Green. Totaal vervallen gebouwen, smerige straten en afgetrapte parkjes. En overal winkeltjes van Bangladeshi en Indiërs.

Beschamend weinig foto's gemaakt. Dit is een café.

Maar de chaos en armoede schept tegelijk de ruimte van het beste multiculturele project dat ik ooit heb gezien. Van alle nationaliteiten wonen er studenten, kunstenaars en jonge ondernemers. Het is een kleurrijk geheel, de hoedjes overal, de sjaaltjes en de fixies. Overal worden markten georganiseerd met cafeetjes en boekenwinkels er omheen. Je verzuipt bijna in de clubs. Overal klinkt drum ’n bass en dubstep, de muziek van East-London.

Brick Lane Market, op zondag

Het mooiste voorbeeld vond ik Broadway-market, op zaterdag in Hackney. Overal is eten te koop en om de markt heen zitten allemaal mensen de krant te lezen, maar wat te hangen of een sigaretje te roken. Ook London Fields, vlakbij, zit helemaal vol met mensen. En het moet gezegd worden: het zijn vooral mooie mensen. Met bizarre kledingsmaken. De markt op Brick Lane, op zondag, is een stuk beroemder. Met overal vintage kleding, curries, muziek en sieraden. En ongelooflijk druk.

Een paar maanden geleden scheef ik over de Hipsters, naar aanleiding van wat ik tegen kwam in Amsterdam. Maar je begrijpt het pas echt als je naar East-London gaat. De hipsters zijn ontstaan terwijl het slecht ging met Engeland, toen de jongeren creatief moesten zijn met weinig geld. En het heeft veel opgeleverd: wat een afgebrokkelde, armoedige, vieze, vrolijke, creatieve, kleurrijke bende.

---

Tags:
, , , ,

Gepubliceerd op: 20 June 2011


© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/