https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

Een nieuw vogelhuis

Ergens afgelopen winter zat ik met Alper Çuğun in café de Engelbewaarder in Amsterdam. Hij vertelde mij dat hij op zijn site wekelijks aantekeningen maakt over alles wat hem bezig houdt. Daarmee zorgt hij ervoor dat hij veel losse gedachten niet vergeet en krijgt hij bovendien reactie op problemen die hij tegen komt. Mijn reactie was volkomen natuurlijk en voorspelbaar: dat wil ik ook.

Mijn eigen vanity site had ik al. Het domein timdegier.nl was verbonden met de microblogdienst Tumblr, en ik besloot in een wilde bui tot een woordgrapje en noemde de site Make a birdhouse in your soul. Dat is behalve een verwijzing naar mijn achternaam, ook een verwijzing naar een liedje van de Amerikaanse band They Might Be Giants. De site stond vol met willekeurige plaatjes, filmpjes en quotes, vaak zonder enige beschrijving. Wel leuk, maar niet echt een publiek aantekeningenboek als dat van Alper.

Maar de laatste tijd deed ik weinig met mijn microblog. Ik had er te weinig ruimte om echt wat te schrijven. Op feestjes en partijen kreeg ik klachten dat ik nooit meer iets online zette. Het was fijn om te horen dat ik lezers had, maar wat heb je aan een site als je niet af en toe langdradige verhalen kwijt kan, met pie-charts, tabellen en onvertaalde Duitse citaten?

Het is tijd om meer vast te leggen: stukkies over online journalistiek, de artikelen die ik verspreid over verschillende sites en papieren bladen gepubliceerd heb, natuurlijk met de gebruikelijke filmpjes van Bob Dylan die iedereen al gezien heeft maar toch leuk vindt, zoals ik op The Birdhouse deed.

Ook bij Vrij Nederland hebben we plannen om digitaal door te ontwikkelen. We willen een betere site, meer web-only publiceren en journalistiek een interessante bouwplaats zijn. De bevindingen en uitdagingen in die zoektocht zal ik met jullie delen op mijn blog. Hoe ziet de journalistieke site van de toekomst eruit? Hoe presenteer je de content zo aantrekkelijk mogelijk? Wat willen we precies online lezen? Waarom is Slate zo’n goede website? Waarom moet iedereen de blogs van Frédéric Filloux lezen? Hoe is The Next Web zo snel gegroeid? Is de mooiste layout die van The New Yorker?

Die vragen ga ik allemaal proberen te beantwoorden. Niet al te uitvoerig, niet te droog, met harde muziek op de achtergrond en een biertje gevaarlijk dicht naast het toetsenbord. Leest u mee?

---

Tags:
, , , , ,

Gepubliceerd op: 12 June 2011


© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/