https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

Ik wil mijn eigen boekwinkel

Er zit niets anders op dan volstrekt tegen de conjuctuur in te zwemmen. Grote boekhandels staan onder druk, maar het zijn vooralsnog de kleintjes die failliet gaan. Digitale boeken, grote webwinkels en illegaal downloaden maken de uitgeverijen en boekhandels langzaam het leven onmogelijk. (zie ook hier) Daarom is het hoog tijd om een boekwinkel te beginnen.

Mijn collega Mischa Cohen vertelde gisteren dat hij in zijn studententijd (in de jaren tachtig) een boekwinkel had. Samen met een groepje vrienden waren ze aandeelhouders en kochten ze boeken in, stonden ze achter de kassa en deden ze de promotie. Van die vrienden zouden later Connie Palmen en Adriaan van Dis beroemde schrijvers worden. Helaas bleek het onderhouden van de winkel veel werk en leverde de verkoop te weinig op. Het succes kaapte een aantal collega’s weg en de boekhandel verdween.

Selexyz in Maastricht

Dat wil ik ook. Ik hoef geen nieuwe keten op te zetten of veel te verdienen, maar het lijkt me fantastisch om met vrienden een boekwinkel te hebben. Zou het kunnen? Je koopt twaalf kasten, een grote houten tafel, een espresso-apparaat en een koelkast. Als popup-boekwinkel kan je elke paar maanden ergens anders intrekken. De kasten vul je met boeken en tijdschriften die je nu leuk vindt. Alle aandeelhouders staan een middagje in de winkel en daarmee verzeker je jezelf van een goede werkplek. De rest van de tijd organiseer je schrijversoptredens en filmavonden. Verwacht geen gouden bergen, maar wel een goede werkplek.

Toen ik in Berlijn woonde ging ik graag naar de Another Country boekwinkel in Kreuzberg. Die verkochten tenminste internationale boeken, maar organiseerden daarnaast ook etentjes en filmavonden. Boeken kon je voor 1 euro kopen. Als je ze niet vond bracht je ze terug en heeft het je een euro gekost, maar als je het wel leuk vond dan kwam je terug om de volle prijs te betalen. Hun geheim om dat vol te houden: een grote collectie tweedehands boeken, onderworpen aan een strenge selectie. Ik kocht er ooit Life of Pi. Ondanks het gruwelijke plot ging ik terug naar de boekwinkel om 15 euro te betalen.

Het beroemde Shakespeare & Co in Parijs

Het is hartverscheurend om te zien hoe de kleine boekhandeltjes ten onder dreigen te gaan. Ze kunnen knuffelbaar en schattig zijn, maar je zal iets anders moeten doen dan alleen sympathiek zijn. Elke boekwinkel verkoopt momenteel Harbach, Paulien Cornellise en Jamie Oliver. Zet liever andere boeken neer: Ben Lerner, Teju Cole, Gary Shteyngart? Naast Das Magazin natuurlijk. En de nieuwe Daan Heerma van Voss. Maar maak het daarnaast vooral leuk om naar de boekenwinkel te gaan: overdag als werkplek en ’s avonds voor borrels en feestjes. Puur functioneel kan je beter terecht bij Amazon of Bol.

---

Tags:
, , , ,

Gepubliceerd op: 8 March 2012


© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/