https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

Jack White is een Tim Burton-zombie met een Lead Belly-hart

Jack White zag er gisteravond in de Heineken Music Hall uit als een zombie uit een Tim Burton-film. Omringd door een band met alleen maar vrouwen in barokke jurken, sprong White over het podium, ramde op zijn gitaar en schreeuwde maniakaal in de microfoon. Afwisselend blies hij de zaal omver met harde metal en speelde hij covers van oude country sterren. Jack White weet precies wat hij wil.

De grote muziekblogs waren in jubelstemming. Niet alleen Jack White was afgelopen weekend in Amsterdam, maar ook Tom Petty en Eddie Vedder. Zou er een legendarische samenwerking ontstaan? Terwijl zondagavond de Ziggo-Dome geopend werd met een concert van Marco Borsato, waren de ogen van de wereld gericht op het concert een paar meter verderop in de Heineken Music Hall. Daar traden Tom Petty & The Heartbreakers op. Eddie Vedder en Jack White zaten in het publiek, maar helaas bleek alleen Vedder te porren voor een gezamenlijke Jamsessie.

Jack White spaarde zijn krachten voor maandagavond. Die bleek hij nodig te hebben. Vol energie stuurde hij z’n band aan: dit keer bestaande uit alleen vrouwen. White tourt zonder setlist. Je weet nooit wat hij gaat spelen en met wie. De ene keer verschijnt hij met zijn band The Peacocks (alleen maar vrouwen) en de andere keer met Los Buzzardos (alleen maar mannen). En soms speelt hij 22 nummers (zoals afgelopen vrijdag in London) en soms speelt hij maar 10 nummers (zoals de dag erna). Wij hoopten eigenlijk dat hij alleen ten tonele zou verschijnen, met zijn akoestische gitaar en een setlist bestaande uit twintig keer Wayfaring Stranger of een paar delta blues-klassiekers. Je weet nooit.

We kregen deels ons zin. Achttien nummers speelde hij in ongeveer een uur. De rock in de eerste tien nummers was overweldigend. Het behaagt makkelijk en het is ontegenzeggelijk cool. Maar de hoogtepunten waren onverwacht: hij speelde de Hank Williams-cover You Know That I Know (spotify linkje) en de Lead Belly-cover Goodnight, Irene (spotify-linkje). Dat leidde tot gemengde reacties bij het publiek. Niet iedereen kon meezingen, maar een paar handen werden toch triomfantelijk in de lucht gestoken.

Dat is toch waarvoor Jack White boven je bed hangt. Hij speelt een huilende gitaar waarvan je oren gaan klapperen. Zijn band is cool en prachtig gestileerd, maar hij verliest zichzelf niet in Seven Nation Armies en optredens met Eddie Vedder. Hij weet precies wat hij wilt. Op een verhoogd podium zat een hoogblonde vrouw prominent achter de steel guitar. Jack White houdt van rock, metal, herkenbare melodieën, maar ook van snikkende country en oeroude blues. Een Tim Burton-zombie met een Lead Belly-hart.

Zie ook het verslag van Ernst-Jan Pfauth: ‘White en zijn rockende zombiemeisjes hebben me hongerig gemaakt.’

---

Tags:
, , , , , , , ,

Gepubliceerd op: 26 June 2012


© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/