Een klassiek opgemaakte scriptie
Mijn scriptie was niet heel briljant. Het theoretisch kader was enorm, de empirie was mager en mijn conclusie veel te onheilspellend. Dat al mijn voorspellingen over de buitenlandse missies in Afghanistan wel uitkwamen deed niet voorkomen dat mijn scriptiebegeleider op mijn afstudeerceremonie de bedrieglijke woorden sprak “Het was in ieder geval de mooiste scriptie die ik ooit heb gezien.”
Een scriptie schrijven is namelijk als vastzitten in drijfzand. Mooie ambities uit de beginfase worden al snel ingekaderd tot een lullig onderzoek waarvan je zelf de relevantie niet helemaal kan uitleggen. Mijn motivatie zakte snel weg en toen, waardoor ik me volledig kon richten op de vormgeving. Ik ontdekte het classic-thesis pakket van André Miede, een Duitse vormgever. Hij heeft zich helemaal toegelegd op de typografische perfectie van een wetenschappelijk paper. De lettertypes zijn prachtig, de kleuren rustig, de breedte van de tekst leest perfect, linker-bladzijden lijnen iets maar naar links uit, rechter-bladzijden naar rechts, etcetera.
De hele scriptie is opgemaakt in LaTeX, een speciale opmaaktaal. Een programma als Word laat precies zien wat je krijgt (WYSIWYG), maar in LaTeX zie je pas bij het afdrukken (naar papier of PDF) precies hoe het eruit komt te zien. Eigenlijk is het vooral handig voor bèta-scripties, als je moeilijk te vormgeven formules moet weergeven, maar ook voor alfa’s loont het de moeite. De taal is heel eenvoudig: je vertelt net als met een CSS-stylesheet hoe alles eruit moet komen te zien en de tekst wordt daarna automatisch opgemaakt. Het heeft mij ongeveer drie dagen gekost om het uit te zoeken.
En via André Miede vond ik Robert Bringhurst, de Canadese dichter en vormgever. Zijn boek The Elements of Typographic Style is inmiddels een standaardwerk voor typografisch ontwerp geworden. Vermoedelijk las ik het ergens tussen het vierde hoofdstuk en de conclusie van mijn scriptie maar het was de moeite waard. André Miede heeft zijn boek gebruikt om zijn scriptie-vormgeving te bedenken.
Hier het hele pakket dat je nodig hebt. In de bijgevoegde PDF wordt alles uitgelegd. En als je met een Mac werkt dan kan je TeXShop goed gebruiken om het te ontwerpen. En als LaTeX te lastig blijkt te zijn, dan kan het boek van Binghurst in ieder geval van pas komen om je Word-layout te verbeteren.
---Tags:
André Miede, LaTeX, Robert Binghurst, scriptie
Tweet