https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

Putin’s Kiss is de reden dat de documentaire bestaat

De eerste keer dat ik naar het IDFA ging ben ik door de helft van een oersaaie documentaire over Valéry Giscard d’Estaing heen geslapen. Het was de enige keer dat ik volledig wegviel in de bioscoop. Het kostte me daarna nog een aantal IDFA-bezoeken voordat ik erachter kwam de documentaire niet mijn favoriete medium is. De documentaire kijken is in de meeste gevallen gewoon saai. En dan te bedenken dat de maker meestal voor een krap voorschot twee jaar lang met een vluchtelingen-convooi of iets dergelijks is meegereisd. Maar soms levert dat wel iets heel moois op: zoals Putin’s Kiss die op deze editie van IDFA te zien is.

Marscha (kort voor Maria, bleek)

De Deense documentairemaakster Lise Birk Pedersen loopt daarin met haar camera achter de 19-jarige Marscha aan, die furore maakt binnen de jongerenbeweging Nashi. Dat zijn de fanatieke Putin-jongeren die bombastische demonstraties organiseren en foto’s uitprinten van dissidenten, om die vervolgens demonstratief op de grond te gooien. De inzet van Pedersen was een documentaire van de lange arm van Putin, met Marscha in de hoofdrol. Het eerste uur is weer ouderwets slaapverwekkend: indrukwekkende beelden weliswaar, die helaas steeds net een paar seconden te lang duren en een pratend hoofd van Marscha dat telkens in andere woorden weer dezelfde ambitieuze prietpraat uitslaat. Nashi is een rare beweging, dat was na tien minuten al duidelijk. En Marscha denkt er nauwelijks serieus over na.

Maar de camera bleef lopen. En dan betalen de inspanningen zich uit. Als Oleg Kashin, een journalist en zeer kritische vriend van Marscha, in elkaar wordt geslagen wijst bijna alles op een relatie met zijn kritiek op het regime van Putin. Vooral omdat de regering nauwelijks wat doet om de aanslagen te onderzoeken. Marscha komt in een morele crisis terecht. En om Marscha en de omvang van haar daaropvolgende daden te begrijpen heb je ook het eerste uur nodig.

Lise Birk Pedersen is zelf ook op het festival. Vul een thermoskan met koffie, neem veel suiker mee en ga die documentaire zien. Het is de moeite waard. De documentaire brengt beter in beeld wat verslagen uit de papieren journalistiek al deden vermoeden. En dinsdagavond is Lise Birk Pedersen samen met Oleg Kashin te gast in de IDFA-talkshow in de Escape. Marscha zelf durfde niet meer naar Amsterdam te komen. Niet helemaal onbegrijpelijk: het zal niet meer lang duren voordat ze zelf op de dissidenten-foto’s van Nashi staat.

Rutte was onlangs te gast bij Putin. Vrij Nederland-collega Harm Botje had Putin’s Kiss toen net gezien en maakte voor de gelegenheid een mediagidsfilter over de stoottroepen van Putin, inclusief beelden van cocaïne en modellen.

---

Tags:
, ,

Gepubliceerd op: 21 November 2011


© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/