https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

Wil de Amsterdamse woningmarkt alleen nog maar expats en gezinnen?

Weinig succesvol ben ik de laatste maanden een paar keer gaan kijken naar een nieuwe woning. Elke keer als je met een groep mensen komt kijken, maakt de makelaar bij de deur al een onderscheid om het zichzelf gemakkelijk te maken: nog voor de inkomenseisen worden de mensen geweigerd die geen gezinnetje vormen. ‘En met gezinnetje bedoel ik man en vrouw.’ Of alleen, dat mag ook, maar dan is het schier onmogelijk om aan de inkomenseisen te voldoen.

Ik zocht een huis afwisselend met mijn neef en een van mijn beste vrienden. Dat mocht dus niet. We overwogen nog om ons voor te doen als homoseksueel stel en ons bij de gemeente te registreren als partners, maar dat levert zo’n vreemde situatie op als je een keer wil gaan trouwen. Hoewel we allemaal nu in vaste dienst werken en er huizen beschikbaar zijn, wordt het ons lastig gemaakt om te verhuizen. Dat is slecht voor mijn huisgenoten (die willen doorverhuizen naar mijn kamer), nieuwe studenten (die een kamer zoeken), verhuurders en natuurlijk voor ons.

Daarop besloot ik Freek Ossel te mailen, de PvdA-wethouder wethouder Wonen en Wijken, Grote stedenbeleid, Armoedebeleid, Openbare Ruimte en Groen, Haven en Westpoort. Na een uur werd ik al teruggebeld door zijn politiek-assistent Laila Frank. Het probleem bleek meerdere malen besproken te zijn in de gemeenteraad. Daarop is de regel gemoderniseerd. De uitkomst:

Op 19 april 2011 is de definitie van een “huishouden” gewijzigd: Een huishouden bestaat uit een alleenstaande of twee personen met of zonder kinderen, die een gemeenschappelijke huishouding voeren of willen gaan voeren.

Een huishouden is nu niet meer, zoals de makelaars soms eisen, alleen maar een man en een vrouw die een relatie met elkaar hebben, eventueel met kinderen. Ook studenten die samen een woning zoeken mogen dat. Of neven. Of vrienden. Dat geldt in ieder geval voor huizen die je van de gemeente huurt (via een woningcorporatie). Particuliere verhuurders mogen natuurlijk wel extra eisen stellen.

Nu moet die regel even doordringen tot de verbijsterend conservatieve wereld der vastgoedmakelaars. Tot dat zover is neem ik gewoon elke keer deze uitvoeringsconstructie van de gemeente mee. En anders blijven we er over bloggen, twitteren en brieven sturen aan Freek Ossel.

---

Tags:
, , , ,

Gepubliceerd op: 5 July 2011


© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/