https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

De Proust Questionnaire

Toen hij nog een tiener was heeft Marcel Proust een vragenlijst ingevuld in het “Album to Record Thoughts, Feelings, etc.” van zijn vriendin Antoinette, de dochter van de Franse premier Felix Fauré. Het was een verzameling vragen die de smaak en gedachten van haar vrienden in beeld moest brengen. Eigenlijk een soort negentiende eeuws poëziealbum dus. Proust zou de lijst nog een aantal keer in zijn leven beantwoorden en daardoor kwam de vragenlijst bekend te staan als de “Proust Questionnaire.” Het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair heeft de afgelopen vijftien jaar de vragen voorgelegd aan allemaal beroemdheden en nu zag ik afgelopen week dat er een verzameling is verschenen.

Ik vond de bundel in boekhandel Atheneum op het Spui in Amsterdam, maar vermoedelijk is het niet de enige boekhandel die het boek in de etalage heeft. Het is uitstekende toiletliteratuur, ook omdat de combinatie “Proust” en “je behoefte doen” bescheiden maar toch smaakvol staat als je onverhoopt opgebeld wordt.

Internationale beroemdheden hebben antwoord gegeven op de vragen. Zo noemt Dave Brubeck, Huckleberry Finn zijn favoriete personage uit de fictie. Michael Caine geeft toe heel graag het talent te willen hebben om te tapdansen. Johnny Cash zegt in zijn zes-woorden beschrijving van het paradijs: Deze morgen. Met haar. Koffie drinkend. Julia Child vindt een slechte maaltijd de grootste misère. Allen Ginsberg wil soms in London wonen, soms in Parijs, soms in Benares, soms in San Fransisco en soms in New York. Tom Waits vindt zijn grootste kwaliteit het analyseren van een boek dat hij nooit gelezen heeft. En Arthur Miller wilde dat hij op zijn dertigste wist over vrouwen wat hij wist toen hij zestig was.
Vanity Fair zal nog wel even doorgaan met de questionnaire. Momenteel ontbreekt er nog een Nederlander in het boek. Denk dus alvast na, mochten ze je opbellen.

---Gepubliceerd op: 5 June 2011


Reacties niet toegestaan.

© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/