https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

Mooie Dingen: Jonge schrijversavond

In een donker zaaltje in de krochten van de Universiteit van Amsterdam spreekt debuterend schrijver Maurice Seleky de aanwezigen toe, strak in pak en met een stropdas om. Aan de zijkant zitten acht jonge schrijvers, die allen voordragen uit hun werk en daarna door Seleky ondervraagd worden. Zowel in de presentatie als in de trailer vooraf worden de schrijvers gepresenteerd als rocksterren. Maar zo bombastisch als de avond is opgezet, zo bescheiden zijn de schrijvers zelf.

Ondanks de sneeuw buiten zit de zaal helemaal vol. Thijs de Boer draagt charismatisch voor uit zijn debuut Vogels die vlees eten. Daarna raakt de zaal collectief verliefd op Olga Kortz. Ze flirt en ze maakt grapjes. Iris Koppe heeft al meer ervaring en leest voor uit haar nog te verschijnen nieuwe boek. Het boek van Martijn Simons gaat over de zomer, zegt hij zelf, waarop hij een verhaal begint voor te lezen over schaatsen. Anna Drijver, die wij vooral kennen als actrice, heeft ook een boek geschreven en hoewel ze bijna aan het einde van de avond aan de beurt is, luistert iedereen gespannen. Ernst-Jan Pfauth, de jonge chef internet van NRC Handelsblad, raast voorbij voordat je er erg in hebt. Volgens hem moet iedereen een blog beginnen, wat lichte paniek veroorzaakt onder de aanwezige schrijvers. Rachel Visser mis ik grotendeels omdat het universitaire kwartiertje blijkbaar niet geldt als er schrijvers staan te wachten.

De verrassing zit aan het einde van de avond. Sterre van Rossem leest bedwelmend voor, beantwoordt de vragen uiterst bescheiden en verklaart dan pardoes magisch realistisch te willen schrijven. Dat breekt volledig met haar voorgangers deze avond, die vooral ‘leuke verhaaltjes’ willen schrijven. Reken ze niet af op grote ambities, op idealen. Ze benadrukken steeds dat hun verhalen vooral persoonlijke observaties zijn.

Aan het eind van de avond haalt presentator Maurice Seleky nog even zijn eigen boek tevoorschijn. Misschien geen handige timing, maar het getuigt van lef. Onder luid gejoel begint hij met voorlezen. Wordt het toch nog een soort rockconcert.

---Gepubliceerd op: 1 June 2011


© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/