https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

Portret: James Franco

Vier jaar geleden besloot de Amerikaanse acteur James Franco dat zijn carrière in het slop zat. Hij speelde achter elkaar in een aantal blockbusters die hem niet trots maakten en hem geen intellectuele voldoening gaven. Hij kwam tot de conclusie dat er meer in het leven is dan een bijrol in een reeks Spiderman-films. Niet gewend om half werk te doen, besloot hij om op drievoudige snelheid literatuur en creatief schrijven te gaan studeren. Tweeënhalf jaar later studeerde hij af met de publicatie van een roman. En over twee weken presenteert hij de Oscars.

James Franco stortte zich in de wetenschap en de kunst omdat hij op zoek is naar een ander soort erkenning dan die voor films als Spiderman of zijn modellenwerk voor Gucci. Hij is acteur, schilder, schrijver en regisseur. Franco zegt zelf een buitengewoon concentratietalent te hebben. Afgelopen jaar sloot hij maar liefst vier universitaire programma’s af, aan vier verschillende universiteiten. Hij werd daarnaast door de Amerikaanse website Salon.com gekozen tot meest sexy man op aarde.

Vorig jaar verscheen zijn verhalenbundel Palo Alto. Deels als onderdeel van zijn studie publiceerde hij de laatste jaren een aantal verhalen in onder meer Esquire en McSweeney’s. De kritieken waren lauw. The Guardian prees zijn stijl, maar noemde het boek weinig origineel en oppervlakkig. En ook in Hollywood wordt hij vooralsnog niet geprezen om zijn intellectuele films. Zijn profiel op de Amerikaanse site IMDB.com is wat dat betreft typisch. James Franco, valt daar te lezen, is vooral bekend om de Spiderman-trilogie. De prijzen wint hij vooralsnog niet voor zijn rol als Allen Ginsberg in Howl of voor zijn rol in de homo-activistische film Milk. ‘Hij is een goed schrijver en een goed acteur, maar een goed kunstwerk heeft hij nog niet gemaakt,’ schreef New York Magazine afgelopen zomer.

Het lijkt een grote James Franco-avond te worden, de Oscaruitreikingen. Naast zijn optreden als presentator kan hij met de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol naar huis gaan. Maar hoewel dat mooi zal staan op zijn palmares, past een prijs voor 127 Hours niet bij de carrièreverandering van vier jaar geleden. De film van regisseur Danny Boyle is snel, kleurrijk en cool, maar geen film waarvoor je jaren naar de universiteit gaat. James Franco is al flink op weg om de alleskunner te worden die hij lijkt te willen zijn, maar hij is nog niet klaar. Komend jaar regisseert hij boekverfilmingen van Cormac McCarthy en zijn persoonlijke held William Faulkner. Wat hij in 2006 gezaaid heeft, gaat hij in 2011 proberen te oogsten: hij gaat een kunstwerk maken waar hij trots op kan zijn.

---

Tags:


Gepubliceerd op: 1 June 2011


© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/