https://ez.plumbing/ matcha green tea powder amazon

De boekwinkel der boekwinkels: El Ateneo Grand Splendid

Midden in Buenos Aires staat een groot theater dat is omgebouwd tot boekwinkel. Veel van het voormalige Teatro Grand Splendid is nog in takt: van de balkons, tot de geschilderde ornamenten en zelfs de gordijnen. Het podium doet nu dienst als café en waar vroeger het publiek zat staan nu boekenkasten. Enkele weken geleden ontstond het plan om een nieuwe boekwinkel te beginnen in Amsterdam. Speciaal daarom trok een verkenner naar Buenos Aires om boekhandel El Ateneo Grand Splendid te fotograferen, ter inspiratie.

Grand Splendid was het theater van de Joodse pionier Max Glücksmann. In de jaren twintig groeide Glückmann uit tot een cultureel magnaat: hij was de eerste die naast de muzikanten ook de schrijvers contracteerde. Ook produceerde hij stomme films. Ondanks zijn monopolies werd hij mateloos populair, vooral omdat hij gul was met royalties. En dat in een tijd tussen de twee wereldoorlogen waarin Argentinië economisch tot grote hoogte steeg

In 1919 opende het theater Grand Splendid haar deuren, ontworpen door twee megalomane Argentijnse architecten en gedecoreerd met fresco’s en beelden van Italiaanse kunstenaars. In 1924 begon Glücksmann het radiostation Radio Splendid in het theater en eind jaren twintig werd het theater omgebouwd tot bioscoop.
Begin 2000 werd het theater gekocht door de uitgeverij Ateneo, die er op Steve Jobsiaanse wijze een vlaggeschip van maakte. De stoeltjes van de bioscoop verdwenen en overal werden boekenkasten neergezet. Jaarlijks lopen er nu een miljoen bezoekers door de winkel. In 2008 was de boekwinkel volgens The Guardian de tweede mooiste boekwinkel ter wereld.

Natuurlijk na Selexyz-Dominicanen in Maastricht.

---

Tags:
, , ,

Gepubliceerd op: 12 April 2012


© 2012 Tim de Gier • Gedreven door WordPressContact • Hosting door OxilionTypekit colofon • Etc
https://ez.plumbing/